Jeste li znali da je upravo Hrvatska domovina kravate? Pitate li se zašto su hrvatski sportaši uvijek obučeni u kockice? Jeste li znali da psi Dalmatineri potječu iz Dalmacije, po kojoj su i dobili ime? Zanima li vas hrvatska povijest? Želite znati više o toj malenoj zemlji sa 1246 otoka? Ukoliko smo probudili vašu želju za otkrivanjem ove lijepe zemlje, obratite nam se sa povjerenjem. Uz naše pratitelje na putovanju hrvatskom obalom steći ćete nova iskustva i uspomene koja će ostati i nakon što vaše putovanje završi. Progam putovanja obuhvaća sljedeće gradove na obali:

ZADAR

U srcu Jadrana smjestio se Zadar, tritisućljetni grad impresivne povijesti o čijoj bogatoj duhovnoj i materijalnoj kulturi najbolje svjedoče njegovi bedemi i brojni sakralni spomenici okrunjeni simbolom grada - crkvom sv. Donata iz 9. stoljeća, najvećim rimskim forumom na istočnom Jadranu i nezaboravnim romaničkim crkvama. No, Zadar dakako nije samo povijest. Prošetate li se Zadarskom rivom, otkrit ćete jedinstveno u svijetu arhitektonsko čudo, „Morske orgulje“- čiji zvuk u cijelosti proizvodi more snagom svojih valova. Smislena harmonija ove atrakcije svojom čudesnom melodijom privlači mnoštvo turista na gradsku rivu s pogledom na „najljepši zalazak sunca na svijetu“ po riječima slavnog Alfreda Hitchcocka. Bilo da se želite prošetati Kalelargom ili pak uživati u prekrasnoj povijesnoj jezgri, posjetiti neki od nacionalnih ili prirodnih parkova u neposrednoj blizini grada ili kušati čuveni zadaraski Maraschino, ovaj grad vas neće ostaviti ravnodušnim.

ŠIBENIK

Slijedite li očaravajuće staze rijeke Krke, stići ćete u najzaštićeniju prirodnu luku Jadrana. U srcu tog zaljeva smjestio se najstariji hrvatski grad, Šibenik, poznat i kao ''Krešimirov grad'' u kojem se nalazi najljepša crkvena građevina u Hrvatskoj i jedinstvena u povijesti arhitekture - gotičko-renesansna katedrala sv. Jakova, remek djelo poznatog majstora Jurja Dalmatinca. Ova je katedrala zbog svoje jedinstvenosti i originalne montažne gradnje velikim kamenim blokovima, uvrštena na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine, te je svakako vrijedna posjeta i divljenja. Šibenik je također grad koji odiše istinskim mediteranskim duhom, te svakako prošetajte i zavirite u njegove uličice i trgove, posjetite jedini svjetski Festival djeteta ili pak Festival dalmatinske šansone, te slikoviti Šibenski srednjovjekovni sajam. Popnite se na neku od njegovih utvrda i kula i uživajte u prekrasnom pogledu na ovaj lijepi grad ali i na cijeli arhipelag, uključijući čarobni svijet kornatskog otočja.

TROGIR

Trogir, jedan od najslikovitijih dalmatinskih gradića, čija je gradska jezgra duga samo 750 koraka, poznat je i kao ''grad spomenik''. Ovaj grad, često zvan „Mala Venecija“, nalazi se na malom otočiću između kopna s jedne, te otoka Čiova s druge strane, koji ga štiti od snage visokih valova otvorenog mora. Prepoznatljiv je po katedrali sv. Lovre s prekrasno isklesanim portalom majstora Radovana iz 13. stoljeća, kao i umjetnički vrijednoj kapelici u samoj katedrali, renesansnoj gradskoj loži, tisućljetnom samostanu sv. Nikole u kojem se čuva glasoviti reljef antičkog boga Kairosa, kuli Kamerlengo, gradskim vratima i zidinama, palačama kao i mnogim malim uvučenim uličicama prepunih mirisa dalmatinske kuhinje i melodije raspjevanih tenora u ljetnim mjesecima. Zbog svoje vrijednosti i kulturno povijesnog bogatstva gradska jezgra Trogira uvrštena je na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine.

SPLIT

Kad je u 4. st. posljednji rimski car Dioklecijan, odlučio sagraditi ladanjsku vilu i u njoj provesti ostatak života, nije dvojio gdje će je podići - u srcu Dalmacije, nedaleko od rodne mu Salone, u prirodno zaštićenoj uvali. Ni sam Dioklecijan nije slutio da je izgradnjom svoje raskošne carske vile ucrtao posebnu točku na karti Jadrana - budući grad Split. Bila je to rezidencija bez premca u dotadašnjem graditeljstvu sa jakim zidinama, brojnim kulama, hramovima i termama. No, palača je tijekom stoljeća doživjela mnoštvo izmjena i pregradnji, pa je tako u nekadašnjem carskom mauzoleju naknadno izgrađena poznata splitska katedrala Sv. Dujma. U ovom čarobnom i jedinstvenom okruženju uličica i spomenika nalazi se i jedna posebna uličica maštovitog naziva „Pusti me proći“, koja ujedno predstavlja i najmanju ulicu na svijetu. Dioklecijanova palača se danas stopila s mnoštvom spomenika koji ju okružuju otkrivajući srce grada koje nije prestalo kucati kroz mnoga stoljeća burne povijesti, te je uvrštena na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine.

OMIŠ

Krenete li prema jugu Hrvatske, naići ćete na mali slikoviti grad Omiš koji se smjestio na ušću rijeke Cetine. Sam pogled na ovaj grad je veličanstven. Osim prekrasne tirkizno plave rijeke Cetine, koja grad dijeli na dva dijela, nezaboravan dojam ostavlja i planinski masiv Biokova na kojem se nalazi i poznata omiška tvrđava Mirabela iz 13. stoljeća. Brojne plaže i uvale, mediteransko raslinje, bogata kulturna i gastronomska ponuda, svjež zrak i kristalno plavo more čine omišku rivijeru savršenim utočištem za one koje traže predah od ubrzanog životnog ritma. Omiš je kroz povijest bio i poznato utočište gusara, a omiški gusari među najopasnijim na Mediteranu, pa u srcu ljeta možete uživati u Gusarskim večerima, Omiškom kulturnom ljetu, Festivalu dalmatinskih klapa, gastronomskim i ostalim događanjima koja predstavljaju savršenu priliku za upoznavanje duše ovog malog, ali jako bogatog dalmatinskog gradića.

MAKARSKA

Makarsku rivijeru krase predivna obala i duge šljunčane plaže, mirisni zeleni borovi, te pogled na srednjodalmatisnke otoke izvanredne ljepote. Baš poput perla na ogrlici, tako i slikovita mjesta ove poznate rivijere, uključujući i sam gradić Makarsku, podno masiva Biokovo, odišu luksuznom ljepotom. U Parku prirode Biokovo, iznad samog grada, obavezno dočekajte nezaboravne izlaske sunca u ljetnu zoru, sa pogledom koji vam seže sve do krajnjih pučinskih otoka Jadrana. Ovaj masiv, pravi je raj za botaničare, bicikliste i one željne šetnje u prirodi, te vas poziva da posjetite botanički vrt Kotišina sa 1200 vrsta lokalnog bilja koji uključuje veliki broj endemskih vrsta. Sam grad Makarska, jedna je od najpoznatijih hrvatskih turističkih destinacija, poznata i po svom bogatom kulturnom i povijesnom nasljeđu. Nekadašnja katedrala Sv. Marka, Malakološki muzej u sklopu franjevačkog samostana sa svojom atraktivnom postavom morskih puževa školjkaša iz čitavog svijeta ili hrvatsko svetište Vepric posvećeno Majci Božjoj Lurdskoj, su samo neke od zanimljivosti koji će vas dočekati u ovom slikovitom gradiću impresivne ljepote koji živi od turizma i za turizam. Otkrijte kontrast najvišeg vrha na Jadrankoj obali i plavetnilo mora koje jednnostavno ostavljaju bez daha.

DUBROVNIK

"Tko traži raj na zemlji, trebao bi posjetiti Dubrovnik" – rekao je nekoć George Bernard Shaw. Ovaj grad bez premca zasluženo nosi naziv „biser Jadrana“, te je pod zaštitom UNESCO-a. Stoljećima izgrađivan od najboljih majstora i umjetnika, Dubrovnik se nalazi na samom jugu hrvatske obale. Sama gradska jezgra opasana je masivnim gradskim bedemima s kojih možete uživati u čarobnom pogledu na dubrovačke otoke, Elafite, a sa njegovom bogatom povijesti ćete se najbolje upoznati kroz šetnju glavnom gradskom ulicom, Stradunom. Od Onofrijeve fontane do gradskog zvonika, od prekrasne palače Sponza i gotičko-renesansne Rektorove palače, barokne crkve sv. Vlaha do visokog kamenog stupa nad kojim bdije legendarni vitez Orlando, svaki korak ovim gradom će za vas biti jedinstven doživljaj. A ako se ljeti u njemu slučajno nađete za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, grad će vam se predstaviti u posebnom svjetlu. Tada se naime cijeli jezgra pretvara u najveću svjetsku pozornicu sa koje se širi glas Hamleta.

Rezervacije

Ako se želite posavjetovati sa našim timom ili ako želite da vam rezerviramo i ponudimo program skrojen baš po vašoj mjeri, slobodno nam se obratite sa povjerenjem. Možete nas kontaktirati putem kontakt telefona ili e-maila.

Mondena d.o.o. M.Pavlinovića 12a, 23 000 Zadar, Hrvatska
Tel/fax: +385 (0)23 313 747 | Mob: +385 (0)98 654 702
E-mail: info@mondenatravel.hr