Zadarsku rivijeru odlikuje prije svega prirodni položaj na spoju geografski različitih regija, te posebice atraktivnost i dostupnost, bilo morem, kopnom ili zrakom. Mnoge zanimljivosti se mogu vidjeti u Zadarskoj regiji. Zbog duge povijesti i raznolikih aktivnosti na ovim područjima neke sežu još od antičkih vremena, a neke su izgrađene u novije vrijeme u duhu i tradiciji obogaćivanja grada Zadra. Spoj planine i mora, blizina 5 nacionalnih parkova, kao i 3 parka prirode, mnoštvo otoka i otočića čiji se ukupni broj može usporediti s brojem dana u godini predstavljaju samo neke od razloga, koji ovu regiju čine posebnom i vrijednom posjeta.

Ukoliko smo probudili vašu želju za otkrivanjem ovog lijepog kraja, obratite nam se sa povjerenjem. Uz naše pratitelje, steći ćete nova iskustva i uspomene koja će ostati i nakon što vaše putovanje završi. Progam putovanja počinje iz grada Zadra i obuhvaća sljedeća mjesta u Zadarskoj regiji:

Pag

Jedan on najneobičnijih hrvatskih otoka je zasigurno otok Pag - djelomično stjenovit i bez vegetacije, sjeverni je dio otoka uglavnom pokriven mediteranskom vegetacijom. Otok Pag je jako poznat po tradicionalnoj proizvodnji soli, paškog sira i prekrasne paške čipke, te po svojim stoljetnim maslinama, čarobnim lagunama i plažama. Prošetate li se gradom Pagom, nećete moći zaobići impresivnu crkvu sv. Marije, poznatog majstora Jurja Dalmatinca koji je ujedno osmislio i cijelu povijesnu jezgru grada. Bilo da se odlučite za jednodnevni izlet na ovaj neobičan otok ili za duži boravak, mnoštvo prekrasnih laguna pružit će vam veliki izbor kako aktivnog tako i opuštajućeg odmora. Ovaj je otok također svjetski poznata destinacija mladih zbog plaže ''Zrće'', koju često nazivaju i hrvatskom Ibizom. Mnogi klubovi i barovi koji se nižu na plaži uz more, svake godine iznova ugošćuju svjetski poznate DJ-e koji okupljaju mnoštvo mladih željnih zabave, glazbe i provoda. Otok Pag je zaista idealna destinacija za sve generacije.

Nin

Početci hrvatske povijesti i kulture vode u Nin, gradić nedaleko od Zadra na čijem se teritoriju povijest bilježi više od 3000 godina. Prema mnogobrojnim arheološkim nalazima, nekadašnja Aenona je podignuta još u prapovijesno doba na otočiću u mirnoj uvali s očaravajućim pogledom na slikoviti otok Pag i na planinu Velebit. U srcu grada, nedaleko ostataka rimskog hrama, nalazi se crkvica sv. Križa iz 9. st., spomenik iznimne arhitektonske vrijednosti jer između ostalog predstavlja svojevrsni kalendar gdje se pomoću igre sunčevih zraka može odrediti točan datum ekvinocija i solsticija. Povezano s fenomenom sunčevih zraka u dodiru s crkvom, svake se godine u Ninu organizira Festival sunca i svjetlosti, a zanimljiva je i manifestacija Ninska šokolijada, natjecanje u tradicionalnom pripremanju suhomesnatog proizvoda šokola. Na povratku iz Nina, ne propustite stati pokraj crkvice sv. Nikole iz 12. st., iznimno važne za vladare iz hrvatske dinastije i za povijest drevnog grada Nina, a danas nezaobilaznog mjesta mnogih posjetitelja zadarske regije.

Biograd na moru

Srce grada Biograda smješteno je na malom poluotoku, nekoć okruženom masivnim gradskim zidinama, dok je danas grad otvoren sa svih strana i predstavlja jedno od najljepših turističkih destinacija zadarske regije. Privlačni hoteli smješteni uz prekrasnu plažu, šetnice, kafići i restorani u nizu na slikovitoj šetnici odišu tradicionalnom dalmatinskom kuhinjom dok ostatke prijašnjih civilizacija otkivate na svakom koraku.


Vransko jezero

Još jedan prirodni fenomen Zadarske rivijere, Vransko jezero, smješteno je nedaleko grada Biograda. Samo jezero okružuju plodna polja i ravnice, a sjeverno od jezera nalaze se fragmenti starog grada Vrane i turske rezidencije Maškovića han iz 17. st.. Nekadašnji grad Vrana podignut je još za vrijeme prvih hrvatskih kraljeva, dok su za vrijeme srednjeg vijeka njime vladali templari. Danas je Vransko jezero jedinstven ornitološki rezervat koji udomljuje iznimne vrste zaštićenih ptica. Uz mogućnost promatranja ptica, sportskog ribolova, jahanja konja uzduž obale jezera, park je idealno područje i za biciklizam zbog prostranih ravnica koje okružuju samo jezero.

Ravni kotari

Zaleđe Zadarske rivijere, poznato i kao Ravni kotari, jako je zanimljivo područje ispunjeno slikovitim mjestima punih tradicije, običaja i prirode. Prateći put u smjeru planine Velebit, naići ćete na beskrajne doline i livade prekrivene slikovitim voćnjacima, među kojima se posebno ističu voćnjaci maraške, vrsta višnje korištena u proizvodnji već svjetski poznatog likera ''Maraschina''. Bilo da zaželite slijediti tragove prošlosti i odlučite se posjetiti srednjovjekovne gradske zidine nekadašnjeg grada Asserie, podignute čak još prije rimskog razdoblja, ili kanjon rijeke Zrmanje, savršenog mjesta za rafting i kanuing ili pak mali gradić Obrovac, smješten u dolini rijeke Zrmanje kojeg krase fortifikacijski ostatci na brdu iznad samog grada, ovo područje obiluje prirodnim kontrastima, od obale sa čarobnim otocima pa sve do planina sa slikovitim kontinentalnim pejzažom. Sve te posebnosti pozivaju vas da posjetite ovaj jedinstveni svijet Jadranske obale – Ravne kotare


Rezervacije

Ako se želite posavjetovati sa našim timom ili ako želite da vam rezerviramo i ponudimo program skrojen baš po vašoj mjeri, slobodno nam se obratite sa povjerenjem. Možete nas kontaktirati putem kontakt telefona ili e-maila.

Mondena d.o.o. M.Pavlinovića 12a, 23 000 Zadar, Hrvatska
Tel/fax: +385 (0)23 313 747 | Mob: +385 (0)98 654 702
E-mail: info@mondenatravel.hr